Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sunday, July 13, 2014

Red Velvet Cookies "maybe" my next project

Sapa pernah makan biskut ni? Selalu kita dengar red velvet cake je kan. Sedap tau biskut ni. Kerangupan cookies dia tambahan pulak dengan badam dan 2 jenis choc chip dalam tu. Memang tak henti-henti nak kunyah. Boleh habis sebalang sekali hadap ja. Itu kalau yang asma pernah beli la raya tahun lepas ni. Ingat projek cookies asma tahun ni nak try buat lah biskut ni tapi tak tahu lah akan jadi sama texture n rasa tu dengan yang beli atau tak. Kita try dulu le kan. Belum cuba belum tahu. 

Bahan-bahan nak buat pun tak banyak cuma bahan kat rumah tu je kena pergi shopping tambah lagi. ngeh...ngeh....ngeh...  Macam biasa asma akan kongsikan resepi Red Velvet Cookies ni kat bawah. Mana tau ada yang teringin nak cuba bolehla ambil resepi ni. Asma pun tengok resepi dekat blog akak Azlita Masam Manis tu. Hurm buka blog kak Azlita tu tau-tau je la kan. Semua nampak sedap dan menarik sampai pening kepala nak buat resepi yang mana. Tapi diri ni tidaklah sekreatif kak Azlita tu. 

Ha bagi yang belum pernah tengok blog Masam Manis tu ini dia link nya : http://www.azlitamasammanis.com/ Selamat menjamu mata yer. Asma pasti lepas ni ramai yang jatuh cinta nak memasak dan membaking bila tengok blog ni. 


Ihsan Google


RED VELVET CHOC CHIPS COOKIES
Oleh: Planta
Rujukan : Koleksi 20 resepi Planta
Kempen: Seceria Air Tangan Ibu
Sumber asma dari: Blog Kak Azlita Masam Manis

120gm margerin Planta
10gm minyak sapi
100gm gula kastor
120gm tepung gandum
50gm tepung beras
50gm badam cincang
1 biji kuning telur
1 sudu besar serbuk koko
1/2 sudu teh esen vanilla
1/2 sudu besar pewarna merah
30gm coklat chips putih
30gm choklat chips 

Cara penyediaannya:-

Mula-mula ayak bahan kering.
Satukan tepung gandum, tepung beras, dan serbuk koko dan ayak, ketepikan
Bakar sebentar badam cincang dalam ketuhar pada suhu 170c selama 5 minit
Di dalam mesin pemutar, satukan margerin Planta, minyak sapi dan gula kastor, putar hingga adunan kembang dan bertukar warna kuning pucat,
Tambahkan telur dan putar sebati
Kemudian tambahkan esen vanilla dan pewarna merah, putar lagi hingga adunan rata
Masukkan bahan yang telah kita ayak tadi, gaul dengan senduk kayu atau spatula rata
Tambahkan badam, 1/2 daripada choc chip dan 1/2 daripada chop chip putih
Gaul adunan rata
Sudukan adunan di atas dulang pembakar
Hiaskan permukaan doh tadi dengan baki chips coklat dan putih
Bakar dalam ketuhar pada suhu 150c ( Ketuhar hendaklah dipanaskan 15 minit awal sebelum masukkan doh )
Bakar selama 20 minit
Sejukkan biskut di atas redai setelah masak dan simpan di dalam bekas kedap udara.


SELAMAT MENCUBA YER SEMUA....!!!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...