Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, June 13, 2013

florentine cookies ~ biskut sihat yang kaya dgn sumber nutrisi

 

Okey entry hari ni tetiba lari sikit dari biasa...menderhakakan blog sendiri. hahaha...xpela kan. asal ada bnda baik nk dikonsi kan??? ha...tiba2 hari ni ada pulak sorang pegawai kt opis ku ini bg rasa biskut yg tengah femes skrg ni. FLORENTINE COOKIES...memang sedap. Selamanya ni dok tgk je dlm blog sis Azlita Aziz yg popular ni. Ha ni link dia http://www.azlitamasammanis.com/2013/05/florentine-cookies-krunchy-karamel.html

Ada complete step by step nk buat...sangatla mudah n bahan pun xbyk. dan plg best cuma bakar 10 minit je itupun boleh guna magic pan. Hihi...raya ni jom sama2 cuba resepi biskut baru ni. biskut yg sihat sebab kaya dgn fiber...


resepi biskut raya
~ Bakar dalam ni pun boleh ~



Sambil nikmati kacang tu kita perlu juga tahu apa nutrisi2 yang kaya dlm kekacang ni...

Kajian sains telah membuktikan bahawa kekacang ini kaya dengan pelbagai sumber nutrisi utama yang diperlukan oleh tubuh. Berikut adalah  senarai kekacang yang wajar anda nikmati untuk memperolehi khasiat tambahan yang ada di dalamnya.


kacang pecan


1.  Kacang Pecan

Membantu merendahkan tahap kolestrol dalam badan di samping mengurangkan risiko serangan jantung. Selain itu kajian juga mendapati bahawa pengambilan kacang pecan ini juga mampu membantu mencegah penyakit alzheimer dan parkinson.


 
2.  Walnut
Mengandungi magnesium, fosforus, beta karotena, linoleic acid, dan phytosterosis. Kacang walnut dikatakan dapat membantu mengurangkan gejala darah beku selain berperanan dalam mengurangkan rasa kegatalan atau radang pada kulit. Selain itu, menikmati kacang walnut juga mampu membantu melahirkan rasa tenang dan santai pada tubuh terutamanya di waktu stress.



 3. Pistachio

Membekalkan karbohidrat, zat besi, magnesium, potassium, thiamin, Vitamin B6, Vitamin A dan beta karotena kepada tubuh. Khasiat yang terkandung di dalamnya turut memberikan manfaat pada tubuh di mana ia dapat membantu tubuh mengawal hypertension dan memperkuatkan daya kekuatan mental untuk mengawal tekanan. Ia juga berperanan dalam mengekalkan keseimbangan air dalam tubuh dan memberikan kelegaan kepada tubuh yang letih.



4. Kacang hazel (hazel nuts)

Pengambilan kacang hazel dalam diet anda amat baik bagi membantu kelancaran sistem pencernaan anda. Selain itu ia juga bermanfaat dalam memberina kekuatan tulang dan gigi seterusnya membantu mencegah risiko diserang kanser. Antara nutrisi yang dibekalkan oleh kacang hazel adalah seperti thiamin, magnesium, beta-sitosterol, dan phytosterol.




5. Macadamia nuts

Mengandungi lemak tak tepu, magnesium, fostorus, thiamin, Vitamin B6, phytosterol dan juga tinggi fiber. Ia berperanan membantu melancarkan sistem penghadaman dan turut bertindak sebagai bahan anti-oksidan. Kacang macadamia ini juga diantara makanan yang mampu membekalkan tenaga segera kepada tubuh dan turut membantu melindungi sel darah dari serangan kanser.



6. Kacang gajus
 
Kaya dengan kandungan protein, karbohidrat, zat besi, magnesium, fosforus, Vitamin K dan phystosterol. Ia bermanfaat sebagai bahan antiseptik iaitu melindungi tubuh dari serangan virus dan kuman. Kacang gajus juga bermanfaat dalam membantu mengekalkan kesihatan kulit, kuku, rambut dan melindungi jantung.



 7. Kacang badam (Almond Nuts)
 
Kacang yang bertindak sebagai bahan anti-oksidan. Ia juga kaya dengan kandungan magnesium, fosforus, riboflavin, Vitamin E, phytosterol dan beta-sitosterol. Antara manfaat kacang badam ini adalah ia membantu mengurangkan risiko diserang penyakit jantung, membantu menguatkan tulang dan gigi.


Anda penggemar soya...???
Jom minum ESP utk kulit mulus n gebu

Untuk Sebarang Order/Pertanyaan:
pm/sms/whatsapp : 017-4746975 (asma)
Page : https://www.facebook.com/Amaryllishoppe

https://www.facebook.com/asma.ailee
Blog : http://asmarrlurv.blogspot.com/
HOT PRICE EVER...!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...