
Okey entry hari ni tetiba lari sikit dari biasa...menderhakakan blog sendiri. hahaha...xpela kan. asal ada bnda baik nk dikonsi kan??? ha...tiba2 hari ni ada pulak sorang pegawai kt opis ku ini bg rasa biskut yg tengah femes skrg ni. FLORENTINE COOKIES...memang sedap. Selamanya ni dok tgk je dlm blog sis Azlita Aziz yg popular ni. Ha ni link dia http://www.azlitamasammanis.com/2013/05/florentine-cookies-krunchy-karamel.html
~ Bakar dalam ni pun boleh ~
Sambil nikmati kacang tu kita perlu juga tahu apa nutrisi2 yang kaya dlm kekacang ni...
Kajian sains telah membuktikan bahawa kekacang ini kaya dengan pelbagai sumber nutrisi utama yang diperlukan oleh tubuh. Berikut adalah senarai kekacang yang wajar anda nikmati untuk memperolehi khasiat tambahan yang ada di dalamnya.

1. Kacang Pecan
Membantu merendahkan tahap kolestrol dalam badan di samping mengurangkan risiko serangan jantung. Selain itu kajian juga mendapati bahawa pengambilan kacang pecan ini juga mampu membantu mencegah penyakit alzheimer dan parkinson.

2.  Walnut
Mengandungi magnesium, fosforus, beta karotena, 
linoleic acid, dan phytosterosis. Kacang walnut dikatakan dapat membantu
 mengurangkan gejala darah beku selain berperanan dalam mengurangkan 
rasa kegatalan atau radang pada kulit. Selain itu, menikmati kacang 
walnut juga mampu membantu melahirkan rasa tenang dan santai pada tubuh 
terutamanya di waktu stress.

 3. Pistachio
Membekalkan karbohidrat, zat besi, magnesium, 
potassium, thiamin, Vitamin B6, Vitamin A dan beta karotena kepada 
tubuh. Khasiat yang terkandung di dalamnya turut memberikan manfaat pada
 tubuh di mana ia dapat membantu tubuh mengawal hypertension dan 
memperkuatkan daya kekuatan mental untuk mengawal tekanan. Ia juga 
berperanan dalam mengekalkan keseimbangan air dalam tubuh dan memberikan
 kelegaan kepada tubuh yang letih.

4. Kacang hazel (hazel nuts) 
Pengambilan
 kacang hazel dalam diet anda amat baik bagi membantu kelancaran sistem 
pencernaan anda. Selain itu ia juga bermanfaat dalam memberina kekuatan 
tulang dan gigi seterusnya membantu mencegah risiko diserang kanser. 
Antara nutrisi yang dibekalkan oleh kacang hazel adalah seperti thiamin,
 magnesium, beta-sitosterol, dan phytosterol.

5. Macadamia nuts
Mengandungi lemak tak tepu, magnesium, fostorus, thiamin, Vitamin 
B6, phytosterol dan juga tinggi fiber. Ia berperanan membantu 
melancarkan sistem penghadaman dan turut bertindak sebagai bahan 
anti-oksidan. Kacang macadamia ini juga diantara makanan yang mampu 
membekalkan tenaga segera kepada tubuh dan turut membantu melindungi sel
 darah dari serangan kanser.

6. Kacang gajus
Kaya dengan kandungan 
protein, karbohidrat, zat besi, magnesium, fosforus, Vitamin K dan 
phystosterol. Ia bermanfaat sebagai bahan antiseptik iaitu melindungi 
tubuh dari serangan virus dan kuman. Kacang gajus juga bermanfaat dalam 
membantu mengekalkan kesihatan kulit, kuku, rambut dan melindungi 
jantung.

 7. Kacang badam (Almond Nuts)
Kacang yang bertindak sebagai bahan 
anti-oksidan. Ia juga kaya dengan kandungan magnesium, fosforus, 
riboflavin, Vitamin E, phytosterol dan beta-sitosterol. Antara manfaat 
kacang badam ini adalah ia membantu mengurangkan risiko diserang 
penyakit jantung, membantu menguatkan tulang dan gigi.
Anda penggemar soya...???
Jom minum ESP utk kulit mulus n gebu
