Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sunday, June 23, 2013

Atasi Masalah Kelemumur Anda

SHAMPOO KELEMUMUR
Kaum lelaki juga mempunyai masalah kelemumur yer...

ANDA MEMPUNYAI MASALAH KELEMUMUR...???

Rambut adalah mahkota buat wanita. Menjaganya bukan sukar tetapi tidak mudah. Tidak kena gaya, rambut akan mudah rosak, berkelemumur, gugur dan beruban sebelum masanya. Walaupun bertudung penjagaan rambut tetap diutamakan apatah lagi memerlukan lebih perhatian berbanding mereka yang tidak. Kulit kepala yang tertutup dalam tempoh lama mengundang peluh yang akhirnya bercampur minyak semula jadi lalu mengundang masalah kelemumur yang serius.

Setiap individu perlu mengetahui analogi, fisiologi dan punca biasa untuk lebih memahami dan menjaga kesihatan rambut. Biasanya masalah kelemumur ini disebabkan beberapa perkara, iaitu seborrheic dermatitis, kulit kepala kering, gatal dan berkeruping, kurang mencuci rambut, psoriasis, ekzema, sensitif pada sesetengah produk dan juga disebabkan jangkitan yis malassezia. 

Seborrheic dermatitis biasanya menunjukkan simptom gatal-gatal, kulit kepala berminyak atau kulit kepala kering, gatal dan berkeruping. Keadaan ini disebabkan cuaca panas. Bentuk keruping disebabkan kulit kepala kering biasanya kecil-kecil dan kurang berminyak berbanding lain-lain punca yang menyebabkan kelemumur.
Bagi wanita yang kurang mencuci rambut juga mudah mendapat masalah ini. Jika anda tidak membasuh rambut dengan kerap, minyak dan sel kulit daripada kulit kepala akan terbina, menyebabkan kelemumur. 

Ada sesetengah wanita menghidap masalah psoriasis yang merupakan sejenis penyakit kulit biasa yang menjejaskan kitaran hidup sel kulit akibat sel tumbuh dengan cepat pada permukaan kulit, membentuk sisik tebal, berkilat yang gatal, kering, kemerah-merahan dan kadang kala menimbulkan rasa sakit berlarutan. Keadaan ini biasa berlaku di lutut, siku tetapi boleh juga berlaku pada kulit kepala. Penghidap penyakit kulit ekzema juga biasa mengalami kelemumur.

Bagi wanita yang mengalami masalah sensitif pada sesetengah produk rambut akan menyebabkan kulit kepala menjadi kemerahan dan gatal. Sebenarnya terlalu kerap mencuci rambut juga boleh menyebabkan kelemumur. 

Masalah kelemumur ini juga boleh disebabkan jangkitan yis malassezia. Malassezia hidup pada permukaan kulit kepala hampir kesemua individu dewasa tanpa menyebabkan sebarang masalah. Namun apabila tidak terkawal, ia akan merembeskan lebih minyak daripada folikel rambut. Ini menyebabkan iritasi pada kulit kepala dan menggalakkan lebih banyak sel kulit terhasil. Lebihan sel kulit akan mati dan tertanggal dan bercampur dengan minyak daripada rambut dan kulit kepala, menyebabkan ia kelihatan memutih, berkeping dan jelas kelihatan pada rambut juga pakaian anda. Namun punca sebenar malassezia tidak diketahui. Boleh jadi disebabkan terlalu banyak minyak pada kulit kepala, perubahan hormon, tekanan, masalah saraf seperti parkinson, sistem imun terganggu, tidak mencuci dengan kerap dan semua masalah ini menyumbang kepada kelemumur.

Elok berjumpa dengan pakar dermatologi (pakar kulit) bagi mendapatkan rawatan yang tepat bagi masalah yang dialami.

Credit to:
© Utusan Melayu (M) Bhd 

 

Nourishing Scalp Treatment Shaklee menghilangkan kelemumur dengan serum yang amat mudah diserap oleh kulit bagi melancarkan peredaran dan menentang faktor persekitaran yang merosakkan kesihatan rambut yang menyebabkan rambut kelemumur.

Menariknya Nourishing Scalp Treatment Shaklee mengandungi komposisi formula Scalp Health  Complex yang paling tinggi. Formula Scalp Health Complex adalah gabungan 10 vitamin, mineral dan herba untuk menyihatkan rambut dan juga melebatkan rambut menawan anda dan menyelesaikan masalah rambut kelemumur anda.

Anda juga tidak akan menemui sebarang bahan kimia yang biasanya anda temui dalam produk-produk  kulit penjagaan rambut terutamanya untuk hilangkan kelemumur yang boleh merosakkan rambut dan juga kulit kepala dalam tempoh jangka masa panjang.  

Antara bahan-bahan yang digunakan dalam formula Scalp Health Complex adalah  ekstrak swertia dan halia untuk meransang peredaran darah dan membekalkan tenaga untuk folikel rambut, mineral untuk kesihatan kulit kepala seperti kuprum, zink, mangan serta vitamin A dan vitamin E yang bertindak sebagai antioksidan yang memetabolismakan kesihatan kulit kepala. Juga dilengkapkan dengan minyak daun pokok teh serta ekstrak teh hijau untuk menentang kerosakan rambut oleh radikal-radikal bebas dan faktor-faktor persekitaran lain yang menyumbang kepada masalah rambut kelemumur anda

Formula Nourishing Scalp Treatment Shaklee yang membantu menghilangkan kelemumur anda ini juga tidak membuatkan rambut anda melekit dan berminyak. Nourishing Scalp Treatment Shaklee juga adalah fomula tanpa bilas dan anda boleh menggayakan sebarang fesyen rambut sambil menggunakannya. Nak jana pendapatan tambahan? Nak bonus tiap2 bulan? Jom join Shaklee...

Untuk Sebarang Order/Pertanyaan:

pm/sms/whatsapp : 017-4746975 (asma)
Page : https://www.facebook.com/Amaryllishoppe
  https://www.facebook.com/asma.ailee
Blog : http://asmarrlurv.blogspot.com/No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...