Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, March 12, 2015

BAHAYA KEKURANGAN KALSIUM PADA IBU YANG MENYUSU KHASNYASudah menjadi impian setiap ibu untuk menyusu anak-anak sejak lahir sehingga berumur sekurang-kurangnya 6 bulan. Bertepatan dengan saranan dari Kementerian Kesihatan Malaysia yang membuat Kempen Penyusuan Ibu untuk menyedarkan semua betapa pentingnya memberi hanya susu ibu sehingga anak berusia 6 bulan tanpa campuran mana-mana susu formula. Dan digalakkan memberi susu ibu sehingga anak berusia 2 tahun. Hari ini ramai juga para ibu yang sudah membuka mata tentang khasiat dan kepentingan susu ibu. 

Dari pengalaman asma sendiri memang terdapat perbezaan dari segi tahap kesihatan anak yang full breastmilk dengan yang campur susu formula ni. Anak asma yang pertama dulu asma dah mula campurkan dengan susu formula masa menghantar dia ke rumah pengasuh. Ya Allah...masa tu memang failed dan zero bab penyusuan ni. Ingat ok if campur dengan formula pun. Masa tu jugak ilmu tentang penjagaan bayi ni agak kurang. Asma tak pernah join mana-mana group ibu penyusuan malah tak pernah terlintas pun nak google mencari ilmu tentang penyusuan anak ni. Semoga anak mama maafkan mama. Deeply memang nak nangis rasa bila teringat. Rasa telah mengabaikan satu tanggungjawab yang besar sebagai ibu. huhu... Dan sekarang memang anak asma yang sulung tu kalau sakit macam demam ke antibodi dia sangat lemah dan ambil masa untuk sembuh berbanding adik dia iaitu anak asma yang kedua di mana asma telah berjaya Full BF sehingga dia berusia lebih setahun. Anak yang kedua ni jarang nak jatuh sakit dan kalau demam ke kejap je dah sembuh. Alhamdulillah...

Tapi sekarang lepas temui Shaklee asma memang nekad berikan yang terbaik untuk antibodi mereka. Alhamdulillah dalam 2 tahun ni jarang dah dua-dua hero nak demam. Dalam setahun ada sekali je demam. Itu yang buat asma jatuh cinta dan terus consume Shaklee ni.

Okey berbalik pada penyusuan tu. Bila dah menyusu ni ibu akan mengalami masalah kekurangan kalsium dan badan akan cepat jadi letih. Lenguh sana, sini, gigi rasa longgar. Mungkin ada sesetengah kita yang anggap alah biasalah dah menyusu anak. Tapi tolong jangan ambil endah tak endah ye. Sebenarnya masalah kekurangan kalsium dikalangan ibu juga memberi efek negatif pada anak yang disusui tu. Nak tahu pengalaman pahit penyusuan disebabkan masalah kekurangan kalsium jom kita tonton video ni. 

Pengakuan ikhlas dari IBU yang SUPERMOM.Sakit Tulang Belakang & Lenguh2 Badan Buat Ibu Ini RImas, Sampailah.... from iReach HD on Vimeo.


 

Nak jana pendapatan tambahan? Nak bonus tiap2 bulan? Jom join Shaklee...

 

Untuk Sebarang Order/Pertanyaan:
pm/sms/whatsapp : 017-4746975 (asma)
Page : https://www.facebook.com/Amaryllishoppe
 
              https://www.facebook.com/asma.ailee
Blog : http://asmarrlurv.blogspot.com/

 


COD AREA ALOR SETAR & JITRA (Jimat Pos...yeay...!!!)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...