Waktu memasak: 20 minit
Saiz hidangan: 2 orang
 
 
BAHAN-BAHAN:
  • 1 ekor ikan haruan (cuci bersih2 gesekkan dengan asam limau dan garam. tepung pun boleh hilangkan hanyir)
  • 3 tangkai daun sup | dihiris
  • 3 biji bawang besar | dikisar
  • 2 biji bawang putih | dikisar
  • 30 gm halia | dikisar
  • 1 sudu besar serbuk lada hitam
  • 1 liter air
  • Garam secukup rasa
  • Minyak masak untuk menumis secukupnya
 
 
CARA MEMASAK:
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan yang dikisar hingga naik bau.
2. Kemudian masukkan air. Biarkan sehingga mendidih.
3. Masukkan ikan, lada hitam dan garam.
4. Setelah ikan masak, angkat dan taburkan hirisan daun sup