Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, June 12, 2014

Coklat Bahaya Ketika Hamil?

 

Oh no...no...no...kenapa coklat bahaya semasa hamil? So, tak bolehlah makan if kita hamil? Alahai sudahlah fevretku coklat tu. Nak2 yang dark coklat pula kan? Memang sepapan coklat tu boleh hadap sekelip mata ja. Tapi hari tu bila isu DNA tuttttt dalam cadbury ku stop sat makan coklat. Beralih ke kek coklat moist. Beli dekat kedai muslim dan buatan pun muslim In Syaa Allah halalan toyyiban. Tapi bila baca tajuk entry yang nak tulis hari ni macam spoil lak rasa. Nanti kalau mengandung lagi dah tak bolehla nak makan ke? Ke macam mana? Sila explain sat......

Siapa kata coklat bahaya ketika hamil pastinya salah telahan tu. Sebabnya coklat ni banyak sangat kebaikannya jika diamalkan semasa hamil. Tapi janganlah secara berlebihan pula. Kalau dah seharian asyik kunyah coklat tu je memang tak cukup juga zat nutrisi untuk si comel anda dalam kandungan tu tau. Haha....jangan salah tafsiran. Makanan yang lain juga sama penting bagi memastikan si comel anda membesar dengan baik. Cuma pastikan jadual nutrisi tu kita ikut dengan betul.

Nak tahu apa kebaikan coklat ni untuk ibu hamil????
Meh baca bawah ni:-
 1. Coklat pahit atau dark chocolate dikatakan mampu mencegah pra eklampsia semasa mengandung. Ia merupakan salah satu penyakit paling berbahaya dalam kalangan ibu hamil. Kandungan theobromine dalam koko bertanggungjawab mengelakkan serangan penyakit tersebut. Wanita hamil yang makan coklat setiap hari terbukti bebas daripada serangan pra eklampsia sebanyak 50 peratus.
 1. Melancarkan pengaliran darah. Theobromine yang ada dalam koko membantu meluaskan pembuluh darah yang sekaligus melancarkan pengaliran darah ibu hamil.
 1. Membangkitkan rasa ceria. Kajian dijalankan oleh para saintis barat mendapati ibu mengandung yang kerap mengunyah coklat terbukti melahirkan bayi yang lebih sihat dan ceria.
 1. Mengandungi antioksidan. Kudapan manis ini kaya dengan flavonoid yang mengandungi antioksidan yang boleh menguatkan sistem imunisasi bayi dan ibu.
 1. Mengelakkan penyakit jantung. Coklat pahit memiliki antioksidan yang bagus untuk menjaga kesihatan jantung ibu dan si comel.

 p/s: Dan2 teringin nak makan coklat....slurpppp....!!!!


Nak supplimen sepanjang kehamilan anda?
Banyak lagi suppliment semasa kehamilan...
Contact asma di sini:
Sms|whatsapp|telegram: 017-4746975
FB:Asma Raz Ailee


2 comments:


 1. Amalan memakan coklat memang boleh memberikan banyak manfaat kesihatan. Namun kita harus berhati-hati bila memilih coklat kerana ada jenama-jenama coklat yang mengandungi logam berat seperti cadmium dan lead yang boleh memudaratkan kesihatan.

  ReplyDelete
 2. Wah.. Perkongsian yang sangat menarik. Tq admin.. Tanda Bahaya Kehamilan. Pengetahuan yang sangat penting untuk ibu yang sedang hamil.

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...