Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, December 5, 2013

PUNCA MASALAH GEMUK @ OBESITI


 

Disebabkan bulan Disember ni shaklee buat promosi Omega Guard, so asma pun teruja dengan salah satu fungsi kebaikan omega ni iaitu ia berperanan untuk menurunkan berat badan dengan kuasa pembakaran lemak yang superb tu. hehe... Banyak lagi kebaikan omega ni. Tapi hari ni asma bercerita bab LEMAK dulu lah. Sebab ramai yang beli Omega ni punya masalah berat badan dan perut buncit. huhu....

Entry sebelum ni asma dah cerita kan tentang khasit omega ni. So hari ni asma nak kongsi sedikit info: APA PENYEBAB UTAMA KEGEMUKKAN ITU BOLEH BERLAKU.....???  Gemuk ni bukan sebab faktor keturunan sahaja tau. Orang yang kurus pun boleh gemuk bila semua ni berlaku......ha, meh kita baca.

5 TABIAT PUNCA MASALAH GEMUK BOLEH TERJADI

(1) Makan makanan rendah/bebas lemak

Pasti anda berasa pelik mengapa makanan yang lebih sinonim sebagai cara terbaik untuk kurus tetapi sebenarnya menjadi punca gemuk. Berdasarkan kajian yang telah dilakukan, sememangnya kandungan kalori didalam makanan rendah/bebas lemak adalah sedikit. Tetapi ia akan membuatkan seseorang untuk berasa lapar lebih cepat. Tidak semestinya makanan yang mengandungi banyak kalori anda perlu elak seratus peratus. Anda dinasihatkan untuk mendapatkan perancangan pemakanan yang betul dari pakar.

(2) Tidur terlalu sedikit/banyak

Hasil daripada kajian Wake Forest, seorang yang tidur kurang daripada 5 jam akan meningkatkan risiko perut buncit sebanyak 2 setengah kali ganda. Manakala seorang yang tidur melebihi daripada 8 jam pula akan meningkatkan risiko sebanyak 3 kali ganda. Masalah tidur adalah merupakan punca gemuk yang utama.

(3) Minuman bergas

Kajian mendapati bahawa seorang yang minum 1 atau 2 tin minumun bergas sehari akan meningkatkan punca gemuk sebanyak 33 peratus. Penyelidik membuat teori bahawa pemanis buatan akan meningkatkan lagi selera makan seseorang.

(4) Elak waktu makan

Berdasarkan kajian oleh Calorie Control Council, 17% rakyat Amerika bersetuju bahawa mereka mengelak waktu makan semata-mata untuk kurus. Tetapi ia sebenarnya akan meningkatkan risiko punca gemuk. Ini kerana apabila anda tidak makan, ia akan melambatkan pergerakan metabolisme dan akan merangsang seseorang untuk berasa lapar. Peratus anda makan secara berlebihan pada hidangan seterusnya adalah tinggi.

(5) Makan terlalu cepat 

Hasil daripada kajian Journal of the American Dietetic Association mendapati bahawa seseorang yang makan dengan cepat biasanya akan makan secara berlebihan. Ini kerana perut akan mengambil masa sekurang-kurangnya 20 minit untuk memberitahu otak bahawa anda telah mendapatkan makanan yang secukupnya. Ia adalah merupakan punca gemuk utama yang ramai masih tidak sedari.


Serius malu kalau negara kita famous sebab ni...huhu


Bila GEMUK masalah lain pun seronok ja hampiri kita

Jangan RISAU.....kami ada caranya....

 DAPATKAN SET KEKAL LANGSING DENGAN SHAKLEE (Klik sini)


 ==================================================================
Nak order vitamin shaklee dengan saya?


COD Area Alor Setar, Kedah...
asma : 017-4746975 ( Nak SMS @ Whatsapp boleh jer...)
Jom usha kami di Facebook: https://www.facebook.com/Amaryllishoppe  https://www.facebook.com/asma.aileeNo comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...