Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, December 17, 2013

Morning Sickness Ketika Hamil

Teringat lagi masa mengandung kedua2 boboy asma tu. Memang sama ja alahannya. Muntah...muntah...dan muntah. oh....memang siksa rasanya dari mula tau mengandung sampai kandungan masuk 5 bulan barulah hilang. Muntah bercampur pulak dengan pening yang amat. asma ni jenis hb rendah tau. bayangkanlah memang sangat susah nak maintain hb tu dgn alahan sebab xboleh nak makan ikut jadual apatah lagi selera kan? asma memang jarang nak mengidam time trimester ni. sebab dalam otak tu pikir nak muntah je. 

hehehe.....jangan ada yang rasa nk muntah lak baca statement muntah asma hari ni. hihi.....sekadar sedikit perkongsian ketika hamil. sebab setengah orang tidak mengalami masalah ni. seronok je tengok orang yang hamil tanpa alahan. bila pikir xpala kita redha adalah hikmahnya Allah bagi keistimewaan ni kan? bila hilang alahan tu barulah tau owh,.....inilah nikmatnya mengandung. memang sangat indah. 

so, hari ni asma nak kongsi sedikit artikel yang asma dapat dari facebook seorang kawan ni. tentang Kelebihan Mabuk Ketika mengandung....ha kan dah cakap ada kelebihannya yang kita tak tahu. Pastu asyik mengeluh ja. teruk kn? huhu...... jom kita baca sama2....
Khas untuk ibu-ibu mengandung di luar sana tu......




Kelebihan Mabuk Hamil (Morning Sickness)

1. Mengurangkan risiko keguguran kerana banyak kajian menunjukkan risiko keguguran adalah rendah pada ibu yang mengalami muntah-muntah dan mual semasa hamil.

2. Mengurangkan risiko kelahiran pra matang atau bayi tidak cukup bulan.

3. Mengurangkan risiko kelahiran bayi dengan berat badan yang rendah.

4. Hormon Hcg semasa hamil akan meningkatkan dan ianya dipercayai menyebabkan rasa mual pada ibu namun ianya baik kerana hormon yang tinggi akan melindungi bayi di dalam kandungan anda.

5. Apabila ibu mengalami mual-mual atau muntah, ini menyebabkan ibu tidak mengambil makanan yang tidak sesuai pada peringkat awal kehamilan, secara tidak langsung menjauhkan ibu dari mengambil makanan yang membahayakan bayinya.

6. Ukuran placenta bertambah. Bila ibu mengalami muntah-muntah, pertambahan berat badan ibu sendiri tidaklah naik mendadak. Dengan ini memberi ruang kepada placenta menambahkan ukurannya! Plasenta memainkan peranan yang penting untuk membekalkan nutrien dan bekalan darah yang mencukupi kepada bayi.



 ================================================================

Nak kurangkan alahan anda ketika hamil dengan cara yang paling selamat?
boleh cuba ikhtiar dengan set ini:
| B.Complex |
| Ostematrix |
| Peppermint Ginger Plus |
| Performance Drink |



Nak order vitamin shaklee dengan saya?

COD Area Alor Setar, Kedah...
asma : 017-4746975 ( Nak SMS @ Whatsapp boleh jer...)
Jom usha kami di Facebook: https://www.facebook.com/Amaryllishoppe  https://www.facebook.com/asma.ailee


1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...