Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, July 15, 2013

SEMBELIT...APAKAH KAITANNYA DENGAN KANSER USUS...?

ADAKAH anda kerap menghadapi masalah sembelit sehingga ke tahap yang serius???

SEMBELIT
~ SEKSANYA BILA SEMBELIT ~

Tahukah anda kanser usus merupakan salah satu faktor punca berlakunya masalah sembelit kronik???

Kanser usus merupakan kanser ketiga tertinggi di Malaysia dan statistik daripada Kementerian Kesihatan turut mencatatkan 90 peratus daripada pesakit kanser ini adalah mereka yang berusia 40 tahun ke atas

Namun, kanser ini turut menyerang golongan muda atas faktor pemakanan dan cara hidup yang tidak sihat seperti kurang bersenam dan merokok.

Menurut Pakar Perunding Bedah Am dan Kolorektal Hospital Pantai Kuala Lumpur, Dr. Seenivasagam Theruvenkidan, kanser usus sukar dikesan di peringkat awal kerana kebanyakan pesakit hanya akan mengetahuinya setelah menunjukkan petanda apabila penyakit ini berada di peringkat serius.

"Antara tanda kanser usus sudah kronik ialah apabila pesakit mengalami masalah membuang air besar akibat daripada pembentukan sel kanser di dalam usus besar yang menghalang laluan najis," katanya ketika ditemui, baru-baru ini.
Tambah Dr. Seenivasagam, sembelit yang kronik merupakan salah satu simptom kepada masalah kanser usus atau kolon apabila sel kanser yang semakin membesar menyebabkan bukan sahaja najis tidak dapat melalui usus dengan sempurna malah terdapat juga masalah lain seperti tidak dapat mengeluarkan angin daripada badan. 

Beliau berkata, kesedaran mengenai kanser usus masih lagi kurang dalam kalangan masyarakat di negara ini kerana ramai pesakit datang berjumpa doktor hanya ketika kanser telah berada di peringkat ketiga dan keempat iaitu peringkat yang serius di mana sel kanser telah merebak ke bahagian usus dan organ badan yang lain.

"Beberapa simptom yang boleh mengesan kanser usus antaranya adalah najis yang bercampur darah, sembelit kronik diselang-seli dengan najis yang berair dan beberapa simptom lain," katanya.

Namun kebanyakan pesakit gagal mengesan kanser ini di peringkat awal dan menurut Dr. Seenivasagam beberapa ujian akan dijalankan untuk mendiagnos penyakit ini.
Antara ujian yang akan dilakukan ialah kolonoskopi yang mana tiub akan dimasukkan ke dalam badan untuk melihat keadaan di dalam kolon.

"Jika terdapat ketumbuhan biasa, ia akan dibuang dengan menggunakan peralatan tersebut dan jika kanser usus dikesan, pembedahan akan dijalankan bagi membuang usus yang dijangkiti sel kanser," katanya. 

Setelah pembedahan dilakukan sistem pencernaan akan kembali berfungsi dengan baik dan masalah sembelit akan hilang.
URM LEPAS BACA ARTIKEL NI BAGI YANG SELALU SEMBELIT DAN NAJIS KELUAR DARAH TU SILA DAPATKAN RAWATAN DENGAN SEGERA YER...!!! KERANA SEMBELIT KRONIK MERUPAKAN SALAH SATU SIMPTOM KEPADA MASALAH KANSER USUS...!!!


 

Inilah situasi yang selalu dihadapi apabila sembelit...

1) Sentiasa sakit ketika membuang air besar dan najis terlalu keras?  
2) Rasa tidak selesa pada dubur seperti sakit dan gatal?
3) Keluar darah ketika membuang air besar?  
4) Sukar untuk berjalan atau duduk disebabkan buasir  
5) Sentiasa mengalami sembelit dan jarang sekali membuang air besar  
6) Telah mencuba pelbagai cara termasuk membeli pelbagai jenis ubat dan krim untuk menghapuskan buasir namun ianya gagal dan sia-sia  
7) Setiap kali selepas membuang air besar , anda terpaksa memasukkan semula benjolan yang keluar dari lubang anus
Cegah sembelit dengan Ostematrix Shaklee ~ Pasti lancar
sembelit
Ostematrix ~ bukan sekadar kalsium

Nak jana pendapatan tambahan? Nak bonus tiap2 bulan? Jom join Shaklee...

Untuk Sebarang Order/Pertanyaan:
pm/sms/whatsapp : 017-4746975 (asma)
Page : https://www.facebook.com/Amaryllishoppe
 
              https://www.facebook.com/asma.ailee
Blog : http://asmarrlurv.blogspot.com/COD AREA ALOR SETAR & JITRA (Jimat Pos...yeay...!!!)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...