Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, July 2, 2013

CYST - Pembedahan @ Tanpa Pembedahan....??? Anda yang pilih.

KENALI PELBAGAI JENIS CYST

Cyst ovary bermacam jenis


Serous Cystadenoma of ovary - kandungan nya air - cyst ini besar , macam hamil 9 bulan.
Banyaknya air dalam karung cystRamai orang bingung tentang jenis2 cyst dalam kilang ovary, mana satu yang merbahaya, malignant (jenis kanser) , benign( bukan kanser) , yang merosak benih dan peranakkan (endometriosis) dan yang bolih hilang tanpa rawatan (follicular cyst)

Cyst adalah sejenis tumbuhan dalam kilang ovary. Mengapa ia digelar cyst?  Sebabnya tumbuhan in mesti mengandungi cecair/fluids, samaada air, cecair becampur perotin, darah beku, darah haid , minyak dan lemak, lendir. Ia bolih disertai dengan tumbuhan daging yang munkin jenis kanser, rambut , cartilage, tulang dll

1. Follicular cyst . mengadungi air, bermula sebagai karung telor tetapi tidak pecah pada  waktu subur/ovulation, ia terus membesar kadang melebihi 5 cm. Biasanya akan pecah sendiri tanpa perlu bedah dan airnya diserap badan. Tidak perlu dibedah.

2. Corpus luteal cyst - Bermula dari bekas kantung telor yang telah pecah/ovulation dan kehamilan telah berlaku. Peranan corpus luteum ialah untuk menguatkan kehamilan diperingkat awal sabelum uri mengambil alih peranan tersebut kemudian. Kadang2 ia membesar sehingga 8 cm. Jangan takut, kerana biasanya cyst ini akan pecah sendiri dan cecairnya diserap badan.


3. Hemorrhagic cyst - cyst yang mengandungi darah, ia bolih bermula dari follicular atau corpus luteal cyst, perdarahan berlaku kedalam cyst atau pecah dan darah melempah merata dalam perut menyebabkab kesakitan yang kuat. Perlu pembedahan cemas.
4. Ruptured ovarian cyst - menyebabkan kesakitan dan perlu dibedah secara cemas.5. Endometriotic cyst of ovary - mengandungi darah kotor, merosak ovary, saluran fallopio dan rahim.. Perlu bedah.


6.  Dermoid cyst ovary atau terratoma mengandungi cecair berminyak dan lemak, rambut, cartilage , gigi atau tulang. Perlu dibedah.Credit to Dr. Hamid Arshat
Untuk info lanjut boleh layari link di bawah:
http://pakar-sakitpuan.blogspot.com/2011/03/cyst-ovary.html


Owwwhhh...ngeri kan bila baca? Tambah2 bila tgk gambar2 tu semua. Jangan risau...bagi wanita yg mengalami siptom2 n ada masalah cysts ni saya boleh cadangkan sesuatu utuk anda. Insyaallah...ada yang berjaya kecutkcan cysts dan ada juga yg telah berjaya hilangkan terus cysts ni tanpa perlu dibedah pun. Sapa yang x takut kalau perlu di bedah??? Insyaallah kita ikhtiar pulak dgn amalkan pengambilan suppliments dari shaklee ni... GLA COMPLEX

 

TESTIMONI PENGGUNA SELEPAS CONSUME GLA COMPLEX
 

  Nak jana pendapatan tambahan? Nak bonus tiap2 bulan? Jom join Shaklee...Untuk Sebarang Order/Pertanyaan:
pm/sms/whatsapp : 017-4746975 (asma)
Page : https://www.facebook.com/Amaryllishoppe
 
https://www.facebook.com/asma.ailee
Blog : http://asmarrlurv.blogspot.com/

COD AREA ALOR SETAR & JITRA (Jimat Pos...yeay...!!!)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...